VIL DU SLIPP Å UROE DEG FOR Å GÅ BARBEINT I SOMMER.

BRA Å VITE OM FLÅTT

FAKTA OM FLÅTT

Flåtten er et lite leddyr, slekter på kvalster og spindeldyr.

De lever av å suge blod fra deggdyr og fugler, samt også reptiler og frosker.
Vår vanligste flått finnes i vest og sentrale Europa. I Asia er Ixodes persulcatus den vanligste.

I Nordamerika finnes flåtten Ixodes scapularis och Ixodes pacificus, som er lik vår vanlige flått både i utseende og funksjon. I norge trives flåtten best langs kysten, og er etablert fra Oslofjorden og opp til Helgelands-kysten. Flått kan transporteres med fugler og kan derfor dukke opp langt utenfor sitt vanlige utbredelsesområde. Man kan derfor finne flått sporadisk i Nord-Norge og i Innlandet

Spredningen av flått skjer oftes ved vandrende dyr eller fugler. Flått sesongen varer fra mars til november når vi har nådd en temperatur over 5 grader. Den trives best i skogen og i høyt gress. Fra larve til nymfe og deretter til voksen flått. I hvert stadie må den suge blod for å utvikle seg videre.

Larven, er lik en flått men mindre ca en halv millimeter lang. Nymfen er ca en millimeter lang og en voksen flott 3-4mm.

HVA GJØR DU OM DU BLIR BITT AV EN FLÅTT?

Often merker du ikke at du har blitt bitt. Først kryper flåtten omkring på kroppen, og kan gjøre dette i flere timer. Før den til slutt biter seg fast. Innen den begynner å suge, spruter den inn litt spytt i bittsåret. Bittet blir smertefullt da spyttet inneholder bedøvelsesmiddel og et stoff som forhindrer at blod skal koagulere. Flåtten kan suge blod i opptil en uke, og har man ikke lykkes med å fjerne den vil den slippe taket og falle av. Når en hun har suget blod tre ganger kan hun legge opptil 2000 egg før hun tilsist dør. Noen uker senere fødes et stort kull nye flått.

VED Å FJERNE FLÅTTEN TIDLIG MINIMERER DU RISIKO FOR BORELIA.

Om du finner en flått skal du fjerne denne med en pinsett, eller en flåttfjerner så raskt som mulig.

TBE viruset som finnes i spyttet hos smittebærende flått kan overføres iløpet av få minutter. Mens flåtten sitter fast i flere timer og kan dermed overføre borelia. Ta tak i flåtten så nærme huden som mulig og dra den langsomt ut.

Forsøk å få med hele flåtten, men skulle dette ikke lykkes, kan du la det være. Kroppen støter vanligvis bort dette selv. Vask så bittstedet med såpe og vann eller desinfeksjonsmidde. Unngå gamle kjerringråd som å klemme flåtten i stykker, da er risiko for at hode og ben sitter fast, eller å dekke den med smør ( da kan flåtte kaste opp og sjansen for borrelia øker)

Det har vist seg mye sikrer å fjerne den varsomt.

HVORDAN BESKYTTER DU DEG SELV OG DINE BARN?

Beskytt dine klær. Anvend langbukser, langermet trøye og støvler om du er ute i naturen.

På barn kan det være bra å putte buksebeine ned i strømpene så flåtten ikke kryper inn under buksen. Stapp trøyen eller skjorta ned i buksen.

Man kan spraye klærne med flåttmiddel for ekstra beskyttelse. Les instruksjonen på pakken nøye før man bruker på barn og eventuelt også for å unngå flekker på klær. Salubrins flåttmiddel kan anvendes av barn og på klær. På visse material kan det komme flekker ved bruk,men disse vil bli borte ved neste klesvask. Kontroller klærne regelmessig og børst bort eventuelle flått.

Bær gjerne lyse klær da blir det enklere å se flåtten. Barn blir ofte bitt på øvredelen av kroppen da flåtten foretrekker områder hvor det vokser hår.

Kontroller derfor hårbunn og huden bak ørene. Armhuler og kneleddene er også attraktive områder. Hjelp hverandre og fremfor alt barna med å inspisere hverandre nøye hver dag. Det er ikke alltid like enkelt for voksne å se flått på kroppens bakside.

Den er dessuten veldig liten, bare noe få millimeter.

BARN BLIR OFTE BITT PÅ ØVRE DELEN AV KROPPEN, SJEKK DERFOR DERES HÅRBUNN GRUNDIG

Barn elsker å være ute og leke. De er den optimale målskive for flått som venter på en passende vert i undervegetasjonen, gress, busker og løvtrær. Men unngå å stresse opp barnet om flåtten. Får man inn rutinen ved å sjekke kroppen hver kveld etter utelek er risken liten for å drabbes av flåttbårne sykdommer.

Barn skal ikke behøve å være redde for å være ute på grunn av flåtten.

BORRELIA

Ofte etter et flåttbitt får man en liten hevelse og man blir rød rundt bittet. Dette er ikke et tegn på borreliainfeksjon.
Du blir oftes ikke smittet om du fjerner flåtten direkte. Borrelia bakterien er en bakterie (Spiroketbakterie) som spredes med flåtten. De vanligste symptomene er en homogen hudrønad som oppstår innen noen måneder på bittet. Da sykdommen påvirker nervesystemet og ledd skal du kontaktet din lege som enkelt ( tidligst noen uker etter bittet) kan ta en blodprøve og siden behandle sykdommen med antibiotika.

Det finnes enda ikke en vaksine mot borrelia.

TBE Virus

TBE Tick Borne Encephalitis, flåttburen hjernehinnebetennelse finnes i smittebærende flåtts spytt og kan overføres innen minutter etter flåtten har bitt seg fast.

En så lenge er viruset så vidt man vet begrenset i sin utbedring i Norge. Men dette forandres hele tiden, så hold deg oppdatert på myndighetenes informasjonsider på nettet. FHI og helsedirektoratet.

Du kan lese mer her på svensk.

Fästing.nu

Fästingar på djur