PLANLEGGER DU EN REISE?

SMÅKRYP SOM KAN DUKKE OPP PÅ REISEN?

SANDLOPPER

Hvor lever de? I tropisk klima, opprinnelig i Amerika og Vestindia, men nå også i Asia og Afrika.

Farlig? Nei, de er ikke farlige, men de kan gi stygge væskende sår om man klør, så klø ikke på stikket!

Hvordan beskytter jeg meg? Disse loppene er så små at de kommer seg igjennom vanlig myggnett. Man kan da prøve å smøre på kokosolje, etter solkremen, da sandloppen sies å ha vanskeligheter å bite seg igjennom oljen. Forsøk å ikke klø, selv om det er vanskelig.

Interessante fakta: Sandloppen er den aller minste loppearten med sin 1 mm i lengde.

SKORPIONER

Hvor lever de? I tropisk klima, men finnes også i regnskoger og ørkner i Sør-Europa. I Mellom-Amerika og i Nord-Amerika finnes noe farlige arter av skorpionen Indian Red skorpion ( kan bli 23 cm lang) og nordafrikans tykkvannskorpion.

Farlig? Generelt sett er de ikke farlig for mennesker. Den store svarte som vi tror er farlig er ikke farlig, det er de små med klør som er farlige.

Hvordan beskytter jeg meg? Skorpionen biter om den blir truet. Er du i områder hvor skorpionene lever kan det var smart å ta en titt i skoene før du putter føttene ned i dem.

Bor du mer primitivt kan det være klokt å også undersøke sengetøyet før du legger deg. Unnvik også å før hendene inn i groper og trehull.

Interessante fakta: Skorpionen som art har eksistert i over 400 millioner år og det finnes ca 1750 arter. Den nordafrikanske tyggvannsskorpionen kan klare seg uten mat i opptill et år om det er vanskelig å finne.

KAKERLAKK

Hvor lever de? Takket være mennesket lever de idag overalt. Både innedørs og utendørs, foruten der det er veldig kaldt.

Farlige? Kakkerlakken er helt ufarlig.

Hvordan beskytter jeg meg? Man behøver ikke beskytte seg mot kakkerlakken. Visse anser at den er et skadedyr men det er ikke helt sant. I alle fall ikke for andre arter. Visse arter fungere faktisk som nedbrytere i vårt eget økosystem.

Interessante fakta:Den største arten av kakerlakker er ca 15cm lang.

EDDERKOPPER

Hvor lever de? Overalt.

Farlig: De få eddekopper som er farlige lever i Australia, Sydamerika, Mellomamerika og i Sødre Amerika. Men av 42.000 arter har kun 200 gift i seg som kan orsake helseproblemer. Vår frykt for edderkopper er mer farlig enn selve edderkoppen.

Hvordan beskytter jeg meg? Fordi edderkoppen anses ufarlig, spesielt helt ufarlig for oss nordmenn er det kanskje mer egnet å søke hjelp om man har fobi mot dem.

Interessante fakta: Sorte Enke, edderkoppen mennesker tror er farlig, er faktisk ikke spesielt farlig. Dess gift er overdreven. Dødsfall etter bitt av Sorte Enke er høyest sjelden.

VEPSE OG BIER

Hvor lever de? Veps finnes først og fremst i subtropiske klima. Av 3250 arter finnes 36 stykk i Sverige/Norge.

Farlig? I Sverige/Norge er vepsen ganske ufarlig. Såvidt du ikke er allergisk. Da kan den være livsfarlig. 1 av 100 i Sverige/Norge er allergisk mot veps. Hvert år dør i snitt 2 personer i Sverige/Norge av en allergisk reaksjon.

Hvordan beskytter jeg meg? Veps er rovdyr. De tiltrekkes av protein og sukker. Selv en blomstrete kjole kan tiltrekke seg vesp. Drikk derfor fra glass istedenfor av flaske eller burk, så har du kontroll på hva som havner i ditt glass.

Interessante fakta: Oppfører man seg rolig kan man slippe å bli bitt. Vifte ikke med armene da anser vepsen deg som en trussel. Gå forsiktig et skritt eller to bakover med munnen lukket. Vepsen kjenner nemlig duften av ditt åndedrett, spesielt om man har spist, og lokkes da av dette.

BLODIGLER

Hvor lever de? I regnskogen og andre fuktig skoger. Den er sjelden i Norge/Sverige men kan forekomme i enkelte sjøer.

Farlige? Det finnes noen arter som kan spre sykdommer. Blodigler har i lang tid blitt anvendt i helsevesenet, men pga smitterisiko benyttes den kun en gang.

Hvordan beskytter jeg meg? Heldekkende klær. Før klærne inn i glippene. Myggmiddel sies også å fungere.

Interessante fakta: Når blodiglen har bitt seg fast sprøytes antikoagel inn i vevet hvilket hindrer blodet fra å koalugere. Det naturlig antikoalugen hirudin utsondres fra blodiglens spyttkjerte. Et sår etter blodiglen kan blø i 10-15 minutter etterpå. Når blodiglen har sugd seg ferdig lagres blodet i hulrom langs tarmen, og den behøver ikke spise på ca 9 måneder.

ORMER

Hvor lever de? Ormer finnes overalt. Det finnes 3400 kjente ormarter omkring i verden.

Farlig? De fleste ormer er ikke aggressive mot mennesker men vi har lært oss at ormer er farlig. Majoritet av alle ormer foretrekker å flykte istedenfor å gå til angrep når de er nære mennesker men i visse situasjoner kan de angripe fordi den kjenner seg altfor truet for å flykte.

Hvor farlig er de da? I Sverige/Norge er det bare hoggormen som er giftig. Utenlands pleier det ikke være noe fare for turister. De farligste ormene er, Kobra, Skalleorm, visse hoggormer og giftsnoker.

Hvordan beskytter jeg meg? Ta en titt i skoene før du tar de på deg. Ta aldri opp en orm. Ved ormebitt skal du oppsøke legehjelp. Hold den bitte kroppsdelen så stille som mulig så ikke giften sprer seg for mye.

Interessante fakta: Ormer jakter og orienterer seg med hjelp av luktsansen, tungen og synet, og igjennom vibrasjoner på bakken.

MANETER

Hvor lever de? I saltvann. De farligste i subtropiske eller tropiske vann.

Farlig? Kubmaneter og portugisisk orlogsmanet bør man være forsiktige med. De kan brenne så sterkt at man får store sår, i verste fall må man amputerer den brente kroppsdelen. I sjelden tilfeller har det forekommet dødsfall.

Hvordan beskytter jeg meg? Hold kontroll på om det er sesong for brennmaneter i området du oppholder deg i. Bad gjerne med heldekkende klær. Det vanligste er at det stikker litt, da kan det være bra å nøytralisere med Salubrin eller vann.

Interessante fakta: Det finnes maneter som bare er et par cm store, og det finnes maneter som er mellom 2 – 2,5 meter i diameter. Denne store manet heter Lions Mane og lever i kalde vann som Stillehavet og Atlanterhavet.

KRÅKEBOLLE

Hvor lever de? I saltvann over hele verden.

Farlige? De farligste lever på dypere vann. De man oftest ser er de sorte. De er ufarlige, men å tråkke på en kan være veldig vondt. De verste er infeksjoner man kan få i såret. Viktig å rense og holde det rent.

Hvordan beskytter jeg meg? Det beste tips er å bruke badesko.

Interessante fakta: I store deler av verden spises kråkebollens innmat som en delikatesse.

BLÅSEFISK

Hvor lever de? Det finnes ca 100 arter av blåsefisker og de lever først og fremst i varme, tropiske eller subtropiske hav. De er spesielt vanlig ved korallrev men noen arter finnes også i fersk og brakkvann.

Farlig? Ja blåsefiskens gift tetrodotoxin er en av de giftigste dyregiftene vi kjenner til. Et milligram er nok til å drepe et menneske.

Hvordan beskytter jeg meg? Bader du i tropiske hav er det alltid en god ide å ha badesko med hard såle.

Interessante fakta: Blåsefisken er en delikatesse i Japan. Men bare spesielt utdannede kokker kan tilbrede den, og dens lever anses som farlig avfall. Giften fra en blåsefisk kan drepe opptil 30 personer.

FLAGGEMUS

Hvor lever de? Overalt , men mest i varme strøk.

Farlig? Flaggermusen kan føre med seg rabies. Derfor skal man ikke forsøke å jakte dem.

Interressante fakta: Flaggermusen danner grupper. I visse arter kan flokken bli så stor som opptil 20 millioner flaggermus i koloni.